Flywheel Training


Bij Flywheel Training, in het Nederlands Vliegwieltraining, zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waarvan aan het uiteinde door de patiënt wordt getrokken. Het vliegwiel werkt als een soort 'jojo'; hoe harder eraan getrokken wordt, hoe meer weerstand men ondervindt en hoe harder het vliegwiel vervolgens weer terugdraait.

Het gaat bij Vliegwieltraining dus om versnelling en afremming van een draaiende schijf. En dat gebeurt elke beweging op het juiste niveau, aangepast aan fitheid of vermoeidheid van elke beweging of herhaling. Met een concentrische beweging trekt de patiënt het vliegwiel in beweging en rolt het koord af. Hiervoor moet hij dus de inertie overwinnen. Is het koord helemaal afgewikkeld, dan wordt dit door het snel draaiende vliegwiel vanzelf weer opgerold, zoals bij een jojo.

Excentrische overload

Door het terugdraaien wordt de patiënt gedwongen in een ‘retour’ beweging die hij moet afremmen naar snelheid nul. Er wordt aldus een excentrische weerstand of overload gecreëerd die niet te behalen is met traditionele krachttraining.

Uit wetenschappelijk onderzoek is al lange tijd bekend dat excentrische overload training zeer effectief is, het zorgt voor meer spiergroei en heeft grotere positieve effecten op bindweefsel en pezen. Echter is een excentrische overload met traditionele krachttraining niet of nauwelijks op een praktische en veilige manier te creëren.

Voor wie is vliegwieltraining interessant?

  • Mensen die revalideren van een knie, heup of rugblessure

  • Wie op sportief gebied daadwerkelijk vooruitgang wilt boeken

  • 50-plussers: sarcopenie is leeftijdgerelateerde afname van spierkracht en spiermassa. Gemiddeld verliezen mensen zo'n 30% van hun spierkracht tussen hun 50ste en 70ste levensjaar. Sarcopenie is niet onontkoombaar en hoort bij het ouder worden. Jaarlijks zal er iets spiermassa verloren gaan dat niet wordt opgebouwd bij een zittende levensstijl. Deze spieren zijn alleen terug te krijgen door krachttraining te doen.
    Het Vliegwiel biedt daarbij uitkomst! Het versterken van spieren is bovendien goed voor je bloeddruk, hart, longen, botten en zelfs je brein.

Wilt u weten of Flywheel Training ook iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.