Shockwave-therapie

Shockwave-therapie (ook wel 'extracorporale shockwave therapie' of 'ESWT' genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.

Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.

Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Bij ons in de praktijk maken wij gebruik van radiale shockwave therapie. Hierbij wordt de energie over een groter oppervlak verdeeld. Deze apparaten produceren een laag tot gemiddeld energieniveau. Radiale shockwaves zijn uitermate geschikt voor triggerpoints, peesontstekingen en hielspoor.

Shockwave


De metalen kogel binnen het apparaat wordt m.b.v. luchtdruk heen en weer bewogen tegen de achterkant van de behandelkop. Hierdoor ontstaat er een schokgolf die gericht wordt op het aangedane weefsel. De luchtdruk wordt geregeld door een compressor, welke
de intensiteit bepaalt.

Diagnose en behandeling

Op basis van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek wordt het pijngebied door de fysiotherapeut gelokaliseerd. In onze praktijk hebben wij de beschikking over een echografie-apparaat, welke aanvullend ingezet kan worden om een diagnose te stellen.

Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, kan de behandeling gestart worden. Vooraf wordt indien noodzakelijk m.b.v. echografie het behandelgebied afgetekend om de juiste behandellocatie te garanderen.

De behandelintensiteit is afhankelijk van de pijntolerantie van de patiënt en de minimale dosering die nodig is om een behandeleffect te verkrijgen.   De grootte van het behandelgebied bepaalt ook de duur (het aantal hits) van de behandeling die vooraf wordt ingesteld en welke behandelkop zal worden gebruikt.

Naast de toepassing van shockwave kan het noodzakelijk zijn om daarnaast nog fysiotherapeutische handelingen toe te passen om het herstel te bevorderen. Te denken valt aan mobiliseren van de enkelgewrichten bij hielspoorklachten.


Vergoeding

Shockwavetherapiebehandeling is bij onze praktijk ondergebracht binnen de reguliere vergoeding fysiotherapie. Dit betekent dat als u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft afgesloten, de behandelingen vergoedt worden. Let daarbij wel op het maximaal aantal behandelingen dat u per jaar vergoedt krijgt!!

Ook gebruik van echografie, indien noodzakelijk, valt binnen de aanvullende verzekering fysiotherapie.

Alle handelingen toegepast binnen de behandeling; shockwave, echografie, fysiotherapie vallen binnen dezelfde vergoeding.Echografie