Medical Taping

Bij de Olympische Spelen of op Studio Sport zie je het veel voorbij komen: sporters beplakt met indrukwekkend felgekleurde tape. Deze felgekleurde tape, ook wel CureTape genoemd neemt de laatste jaren toe in populariteit. 

CureTape is niet alleen voor sporters bruikbaar, maar kan voor vele verschillende klachten gebruikt worden. Ook wij maken er in de praktijk gebruik van.

Sommige mensen zullen sceptisch zijn en de werking van de tape in twijfel trekken. Wij willen vooropstellen dat CureTape ontwikkeld is als ondersteuning tussen de behandelingen door. Sommige klachten zullen, naast gebruik van de tape, dus ook een andere behandeling nodig hebben om te herstellen.

Onderstaand zullen we uitleggen wat CureTape is, wat het doet, en wat het mogelijk voor u kan betekenen.

Wat is CureTape?

CureTape is een elastische katoenen tape met een rekbaarheid van 130 tot 140% in de lengte. Het is een tape die geen medicijnen bevat. De tape is lucht- en waterdoorlatend maar wel bestand tegen water (douchen, zwemmen) en kan meerdere dagen blijven zitten (onze ervaring is 4 tot 7 dagen).  

Wat doet CureTape?

Laten we reëel zijn, niemand weet 100% zeker wat de exacte werking van de tape is. Echter, het idee achter CureTape is dat er, indien juist aangebracht, een liftende werking ontstaat op de bovenste laag van de huid. 

Door deze liftende werking ontstaat er drukvermindering, in tegenstelling tot het bekende stugge witte tape. Bij het tapen met stug wit tape is de functie van de tape vaak gericht op het beperken van de pijnlijke beweging.  Dit leidt juist tot drukverhoging.

Wat voor invloed heeft deze druk verminderde functie van CureTape op je lichaam?

 • Het activeert je bloed- en vochtomloop.
 • Het vermindert de pijn.
 • Het verbetert de spierfunctie.
 • Het kan de functie van je gewricht ondersteunen.
 • Het kan de relatie en interactie tussen ingewanden, huid, spier- en skeletstelsel beïnvloeden. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld hooikoorts. 

Werkwijze CureTape bij hooikoorts

U krijgt 2 stroken (gekleurde) tape op uw rug aangelegd. Door het aanbrengen van de tape wordt het longgebied, via de hulpademhalingsspieren en het zenuwstelsel, positief beïnvloed waardoor de symptomen van hooikoorts afnemen.

De tape hoeft soms maar eenmalig te worden toegepast om klachtenvrij het hooikoortsseizoen door te komen. Als u midden in uw klachten periode zit, kan de taping meerdere keren aangelegd worden als de werking afneemt of wanneer deze loslaat.

Wat kan CureTape voor u betekenen?

 • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat. We kunnen te gespannen spieren helpen ontspannen, en te slappe spieren helpen stimuleren.
 • Het voorkomen van klachten, dus ter bescherming van overbelasting van spieren/gewrichten.
 • Het vergrootten van de beweeglijkheid van uw gewricht.
 • Het doen laten afnemen van ontstekingen.
 • Het verminderen van vochtophoping (oedeem) en bloeduitstortingen.
 • Correctie van de lichaamshouding of standverandering van een gewricht.
 • Behandeling van overbelasting.
 • Het verminderen van bijvoorbeeld hooikoorts-, maag- en menstruatieklachten.

Wat zijn de kosten van CureTape?

Waneer wij CureTape bij u gebruiken ter ondersteuning van de behandeling, valt dit binnen de normale fysiotherapeutische vergoeding.

Dit geldt helaas niet voor het tapen bij hooikoorts. Hooikoorts heeft geen fysiotherapeutische indicatie en zal dus door de patiënt zelf betaald moeten worden. De kosten hiervoor bedragen 10 euro per keer. Dit is incl. de tape.

Staat uw klacht er niet bij, of bent u nieuwsgierig geworden of CureTape iets voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht