Orthopedische manuele therapie

Een Orthopedisch Manueel Therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapeut, een meerjarige opleiding voor Orthopedisch Manueel Therapeut heeft gevolgd.  Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Bij de Orthopedisch Manueel Therapeut kunt u terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. Orthopedische Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samengaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van manuele therapie merkt u normaal gesproken direct; uw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken makkelijker af. 

Wanneer gaat u naar een Orthopedisch Manueel Therapeut? 

U kunt met veel lichamelijke klachten naar een Orthopedisch Manueel Therapeut. Maar met name bij onderstaande klachten kunt u beter naar een Orthopedisch Manueel Therapeut dan een reguliere fysiotherapeut:

  • hoofd- en nekpijn, soms samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten, soms met uitstraling naar de armen
  • hoge rugklachten, soms samen met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • duizeligheid, waar u met name last van krijgt wanneer u uw nek beweegt
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Vergoedingen 

Behandelingen door Orthopedisch Manueel Therapeuten worden door de meeste verzekeraars vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft. Kijkt u wel even uw polis na, want vaak zit er een maximum aan het aantal vergoedingen. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. 

Behandeling

Het is niet nodig de huisarts of specialist te raadplegen voorafgaande aan een Orthopedisch Manueel Therapeutisch consult. Het Orthopedisch Manueel Therapeutisch onderzoek bestaat uit een oriënterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. 

Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, MRI enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de huisarts. 

Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld.

Bron: NAOMT

Terug naar overzicht